• image01

    ZAPISI IZ ZNANOSTI V PRAKSO

18. Avgust 2016

STAREJŠI KRONOMETRIST: ŠTUDIJA PRIMERA

V laboratorij pogosto prihajajo starejši kolesarji, ki se največkrat srečujejo s problemi neudobja. Z leti prihaja do upada sposobnosti prilagoditve živčno-mišičnega in skeletno-tetivnega sistema. To največkrat izkusijo prav starejši kolesarji, ko ne morejo biti v enakem položaju dalj časa, kot pred leti. 

 
18. Februar 2016

MOČ MED KOLESARJENJEM V KLANEC

Se še spomnite zadnje Dirke po Franciji, tiste etape, na kateri je končni zmagovalec Chris Froome v prvi gorski etapi v Pirenejih porazil druge in se s solo vožnjo odpeljal proti vrhu, druge kolesarje pa pustil daleč v ozadju? Tudi če smo pričakovali tesne boje za skupno razvrstitev, se je na prvi pogled zdelo, da je Froome dirko dobil z lahkoto in je bil, še posebno v tisti etapi, razred boljši od drugih. 

 
14. December 2015

CELOSTNI PRISTOP PRI REGENERACIJI ŠPORTNIKA

Komponenta stresa, ki je del fizične aktivnosti, bodisi treninga bodisi tekmovanja, začasno oslabi nekatere vidike športnikove fizične zmogljivosti. Oslabitev je praviloma prehodna in lahko traja od nekaj minut do nekaj dni, odvisno od tipa in amplitude povzročenega stresa. V tem času je zmogljivost posameznika za trening oslabljena, kar negativno vpliva na dolgoročnejši napredek. Torej, če je v športnikovem interesu, da opravi čim več kakovostnih treningov, mora biti čas do popolnega okrevanja čim krajši.

 
13. November 2015

CELOSTNA BIOMEHANSKA OBRAVNAVA KOLESARJEV

Kljub temu da je kolesarjenje ritmično gibanje, se v praksi pogosto srečujemo s kolesarji, pri katerih s spreminjanjem položaja sedeža, krmila in ploščic na čevljih zgolj delno izboljšamo biomehaniko gibanja, ker je kolesar nesimetričen bodisi v mišični moči in/ali gibljivosti bodisi kateri drugi osnovni gibalni sposobnosti